A honlapkészítés menete

Szinte minden honlapkészítés egy alapos tájékoztatással kezdődik, ezért úgy gondoltam, hogy a legfontosabb, legáltalánosabb dolgokat leírom, hogy mire számíthat a honlap elkészítése előtt, közben és után.

Ahhoz, hogy a honlapkészítés megkezdődhessen, legalább kettő dologra szükség van: kell egy domain név és kell egy tárhely. A honlap lényegében különböző fájlok halmaza, ami általában a honlapkészítő számítógépén állnak össze egy egységgé. Ahhoz, hogy ne csak ő, hanem bárki más is láthassa ezeket, fel kell töltenie egy tárhelyre, így kerül fel az internetre. Ahhoz, hogy mások is könnyen megtalálják ezeket a fájlokat (a kész honlapot), létre kell hozni egy egyedi címet (domain nevet), amit a kiválasztott tárhellyel össze kell kapcsolni. [A honlap teszteléséhez tudok ideiglenes tárhelyet és domain nevet biztosítani!]

Egy honlap tehát 3 részből áll:

  • tárhely, ahová a fájlok kerülnek
  • domain név, ami 'mutatja az utat' a tárhelyhez
  • a fájlok összesége, amelyek létrehozzák a bárki által látható honlapot

 

1. Az első lépés mindig az igényfelmérés és tanácsadás, ami nem is olyan egyszerű, mert a leendő tulajdonos sokszor nem tudja, hogy mit is akar - máskor pedig olyat akar, ami előnytelen a számára. Természetesen igyekszem megtalálni az egyensúlyt, hogy Önnek lehetőleg ne kelljen lemondani az eredeti terveiről, de olyasmit se kérjen, amit később nagyon meg fog bánni, mert nem fog vásárlókat hozni az üzletébe.

2. Ha sikerült összeállítani, hogy nagyjából mit kell tennem a honlapkészítés során és megállapodtunk az árban, akkor előbb létrehozok egy teszthonlapot. A teszthonlaphoz tudok tárhelyet és domaint biztosítani, azaz nem kell "elköteleznie" magát addig, míg nem tudja, pontosan mit is kap a pénzéért.

3. A domain nevet és tárhelyet viszonteladóként tudom biztosítani kedvezményes áron, illetve sok esetben ajándékba adom a honlaphoz őket az év végéig. [Nagyobb, rendszeres megrendelés esetén egyébként a honlapkészítés árak is csökkennek a honlapon megjelöltekhez képest.]

4. Ha elkészül a honlap tesztverziója, Ön eldöntheti, hogy átveszi-e vagy sem. Ha nem, akkor nincs fizetési kötelezettsége, semmit sem kockáztat. Természetesen igyekszem a legjobb tudásom szerint, az eredetileg megbeszélt árfekvésben elkészíteni a honlapot, hiszen duplán rosszul járok, ha a megrendelőm csalódott lesz, plusz hiába is dolgoztam. Ilyen ajánlatot egyébként nem sok helyen kap, pláne a nagyobb cégektől, akik bizony az előnyösnak hitt szerződéssel csapják be a gyanútlan ügyfelet. (Több ilyen példát tudok, hogy pl. 400.000 Ft-ért olyan honlapot kapott, amit mi akkor 50.000 FT környékén megcsináltunk volna neki, de hiába, a szerződés oda kötötte.)

5. Ha készen van a honlap szerkezete, a külseje, plusz a honlap már az eredeti helyére költözött, akkor megbeszéljük, hogy Ön szeretné-e kezelni a honlapot vagy rám hárul a tartalomfeltöltés feladata is. Ha egyedül szeretné kezelni a honlapját, oktatóvideókkal tudok segíteni, melyek megvásárolhatóak csomagban és egyenként is. A honlapkészítés árak a tartalomfeltöltés előtt fizetendőek, ha 10-nél több aloldal lesz szükséges.

6. Az összes általam készített honlap bármikor továbbfejleszthető, azaz a honlapkészítés árak biztosan megtérülnek, csak Önön múlik, hogy mikor. Ha az eredetileg elkészített honlap kevés lesz a későbbi terveihez, azaz szeretné fejleszteni, akkor semmi gond nincs, nem kell mindent a nulláról kezdeni majd! A honlapot 1-2 évente érdemes frissíteni, karbantartani akkor is, ha nincs változás rajta, mert a számítástechnika gyorsan változik.

2013 | Minden jog fenntartva!