Restart - Betegség utáni újrakezdés

Az utóbb hetekben szinte teljesen eltűntem, csak nagyon kevés e-mailt írtam és telefonon sem voltam elérhető - ezért elnézést kérek utólag is. Ez a bejegyzés inkább magánjellegű lesz, mégis egy fontos üzletpolitikai változás első lépését is magában foglalja.

Már korábban is említettem, hogy a meglévő munkamódszereim mindenkinek nagyon kedvező végeredményt hoztak általában - csak nekem nem. Sokszor, nagyon sokat dolgoztam azért, hogy megfeleljek mások elvárásainak, ráadásul olyan nevetséges összegeket kiszámlázva, hogy a másik fél sokszor el sem tudta képzelni, mennyi munka van 1-1 honlap elkészítésében.

Nem akarok sokat panaszkodni, hiszen én magam hoztam ilyen helyzetbe. Régóta tudtam, hogy nem lesz ez így jó, sőt, ez az egész blog szekció is a változásra való felkészülésként indult, de úgy tűnik, hogy túl későn.

Ezúttal a szervezetem is jelzett, hogy ennek véget kell vetni, mert néhány órában nem lehet 1-2 napi munkát elvégezni, ezért kár is bevállalni, mert abból csak örökös kimerültség és magyarázkodás lesz.

Korábban is voltak gyomorproblémáim, de egy ideje a szívem is azt jelzi, hogy nem sokáig bírja már ezt az életmódot. Plusz hiába voltam több időt kórházban az elmúlt egy hónapban, mint amennyit munkával töltöttem, az orvosok nem találtak semmi jelentős szervi elváltozást.

A lényeg tehát, hogy nem szervi, hanem lelki problémák miatt vagyok beteg, aminek a fő összetevője a munkából adódó stressz lehet. Változtatni kell, akár olyan áron is, hogy a meglévő ügyfelek egy része elmegy, mert kénytelen vagyok árakat emelni.

A legfontosabb változások, amelyeket megcsinálok:

  • Kevesebbet vállalok vagy ha többet, akkor jóval hosszabb határidővel
  • Csak a biztos megrendelésekre koncentrálok, mert túl sok az "érdeklődő"
  • Tartom magam a min 1.500 Ft/óra árhoz, hiszen ebből is alig marad adózás után. Több pénzem nem lesz, de legalább olyan munkák nem viszik el az időt, energiát, amelyek anyagilag nem érik meg
  • Több energiát fordítok a meglévő ügyfelek tudásának a fejlesztésére, hogy sikeresebbek, nagyobbak legyen az interneten. Inkább több, biztosan fejlődő partnert szeretnék, mint mindig "új vevőket".
  • Megpróbálom optimalizálni a rendelések számát, az előjegyzett munka mennyiségét. Inkább leszek drágább és a szabad kapacitás esetén olcsóbb, mintsem a túl alacsony árak vagy a közeljövőben áremelés miatt mindenki egyszerre rendeljen.
  • Nem hagyom elavulni a honlapokat, az éves frissítést kötelezővé teszem 2014-től. Nemrég több olyan honlapot is feltörtek, ami több éve készült és a tulajdonos nem akarta naprakészen tartani a rendszert, így nagyon sok munka szakadt egyszerre a nyakamba. Azt hiszem, ez volt az utolsó csepp, ami már túl volt a szervezetem állóképességén, hogy egyszerre kellett újraépíteni kb. 10 feltört honlapot a folyó ügyeim mellett. Nem is sikerült. Többé ezt nem várom meg - csak olyan honlapnak biztosítunk tárhelyet, amelyik legalább évente egyszer frissítve van.

 

2013 | Minden jog fenntartva!